Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / “Jurčki”, “Dixiji” in smeti na Veliki planini

“Jurčki”, “Dixiji” in smeti na Veliki planini

Občinski svetnik Edis Rujović (Lista Dušana Papeža) je občinski upravi Občine Kamnik zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na postavljanje prenosnih toaletnih kabin oz. t.i. “Dixijev” ter montanih točilnih pultov na Veliki planini.

Edis Rujević – LDP

Edis RUJOVIĆ – LDP: V teh dneh nas je neprijetno presenetila novica o velikem požaru in uničenju objektov ob spodnji postaji nihalke na Veliko planino. Škoda je velika, a verjamem, da bo ekipa s pomočjo Občine in zavarovalnine to hitro sanirala.

Hitra sanacija pa je pomembna, ker je Velika planina iz leta v leto tudi vedno bolj zanimiva turistična in izletniška točka v Sloveniji. Tako lahko v poletnih mesecih srečamo na vseh treh planinah in dolini Kamniške Bistrice veliko tujih gostov. Stvari se korak po koraku spreminjajo na bolje. A vedno večji obisk zahteva tudi nekatere ukrepe, ki so majhni in ne predragi, imajo pa velik vpliv na življenje in delo na Veliki planini.

Največja prepoznavnost planine je tipična arhitektura, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine in pa pastirji, ki od junija do septembra naselijo vse tri planine. Seveda se vedno večjemu obisku prilagajajo tudi planinski domovi s svojo gostinsko ponudbo, ki je vedno boljša. Večji obisk ima za posledico tudi več odpadkov, ki jih na žalost nekateri obiskovalci, predvsem tisti, ki najamejo bajte, ne vozijo nazaj v dolino.

Nikakor pa ne moremo mimo prenosnih toaletnih WC kabin (DIXI), ki močno kazijo podobo našega naravnega bisera in nikakor ne sovpadajo z arhitekturo na Veliki planini. Enako kot slednji, kazijo podobo planine tudi tako imenovanimi »jurčki« v okviru zunanje podobe gostinskih lokalov. Prav tako velja omeniti problematiko prostorov za zbiranje smeti v naseljih. Glede na vprašanje, ki sem ga dobil iz strani občanke, so ti objekti ali premajhni ali pa se odvoz vrši premalokrat ter smo na ta način priča, da lahko vsak obiskovalec vidi položene vrečke ob teh zbiralnikih za smeti. Velik problem pa je tudi, da so smeti zanimiva popestritev prehrane tudi pašnemu govedu, na kar me je od enih obiskov na planini opozoril pastir.

 

Vsled temu predlagam, da družba Velika planina premisli ali bi bilo možno t. i. dixije zamenjati z ličnimi lesenimi wc, ki se danes že najdejo na trgu ter »jurčke« in uničene ležalnike na Zelenem robu zamenjati z drugimi, bolj primernimi objekti in senčniki ter novimi ležalniki.

Poleg tega pa me zanima tudi, kako je z zbiranjem in odvozom smeti na Veliki planini.

Odgovor sta v imenu občinske uprave pripravila Leon KEDER, direktor družbe Velika planina, d.o.o. in Mihaela BRNOT VETERNIK, višja svetovalka za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

Družba Velika planina, d.o.o., je prenosne wc kabine uporabljala do jeseni 2015. Prenosne wc kabine smo do takrat uporabljali pred gostiščem Zeleni rob. Od lanske poletne sezone za svoje goste ne uporabljamo več prenosnih wc kabin. Postavljen je bil prenosni zabojnik, ki ima v notranjosti vso wc infrastrukturo. Zabojnik stoji ob gostišču Zeleni rob in je namenjen gostom gostišča. Prav tako smo ga lani obložili z lesom. Spomladi bo ustrezno pobarvan, da se bo skladal z gostiščem Zeleni rob.

Glede ležalnikov pa lahko odgovorimo, da so bili poškodovani odstranjeni po končani lanski poletni sezoni. Žal opažamo, da obiskovalci z ležalniki ravnajo zelo malomarno, zaradi česar so bili ležalniki, ki smo jih kupili pred poletno sezono 2016, v večini primerov poškodovani do takšne mere, da so bili neuporabni. Trenutno smo v fazi pogovorov z različnimi dobavitelji, da najdemo cenovno primerne in takšne, ki bodo zdržali dve ali tri sezone.
Tudi v družbi se strinjamo, da so razni jurčki (gostinski) neprimerni za Veliko planino. Tako kot leta do sedaj, smo ga imeli tudi lani postavljenega za večje dogodke, kot je 15. 8. itd., ker z obstoječo infrastrukturo nismo mogli postreči vseh gostov, ki so prišli do Zelenega roba. Za letošnjo sezono iščemo drugačno rešitev.

Koncesionirano gospodarsko javno službo zbiranje (in odvoz) komunalnih odpadkov na območju celotne občine Kamnik izvaja Publicus d.o.o., tako tudi za odvoz smeti na Veliki planini. Družba Velika planina d.o.o. ima s Publicusom d.o.o. sklenjeno pogodbo o odvozu smeti iz gostišča Zeleni rob.

Publicus d.o.o. je na svetniško vprašanje podal naslednjo obrazložitev: »Zbiranje in odvoz odpadkov na območju Velike planine izvajamo v skladu z veljavno koncesijsko pogodbo, Odlokom o zbiranju komunalnih odpadkov v Občini Kamnik (UL RS, št. 83/2016) in Letnim programom ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami za leto 2017 v Občini Kamnik. V obstoječi sistem ravnanja z odpadki so vključeni lastniki počitniških objektov in ponudniki gostinskih storitev.

V skladu z Letnim programom velja: »Povzročitelji odpadkov na območju Velike planine (lastniki počitniških objektov) ločeno zbirajo mešane komunalne odpadke in mešano odpadno embalažo v tipskih zbirališčih. Tipska zbirališča so v notranjosti s pregrado ločena na dva dela, in sicer je tretjina prostora namenjena ločenemu zbiranju mešanih komunalnih odpadkov, dve tretjini pa ločenemu zbiranju mešane odpadne embalaže. Mešane komunalne odpadke in mešano odpadno embalažo se v zbirališča oddaja v plastičnih vrečah. Posamezno zbirališče je opremljeno z navodili o pravilnem ločevanju. Zbrane mešane komunalne odpadke in mešano odpadno embalažo odvažamo enkrat na dva tedna, v času turistične sezone (predvsem poletni meseci) pa tudi pogosteje, če je potrebno.

Ob koncu pašne sezone organiziramo akcijo zbiranja kosovnih odpadkov. Obvestilo o akciji zbiranja prejme vsak lastnik počitniškega objekta na Veliki planini individualno po pošti, najmanj štirinajst dni pred izvedbo.«

Obstoječi način zbiranja odpadkov na območju Velike planine je ustrezen in učinkovit ob predpostavki, da se uporabniki držijo navodil in ločeno zbrane odpadke odlagajo v tipska zbirališča in jih ne puščajo pred vhodom ali ob zbirališčih. Zmogljivost posameznega zbirališča je redko kdaj presežena, če pa že, pa so odpadki odpeljani v najkrajšem možnem času.

Kar se tiče pašnih skupnosti, velja omeniti, da se določene nikakor ne želijo vključiti v obstoječi sistem ravnanja z odpadki in posledično nimajo urejenega rednega odvoza odpadkov oziroma nam je ravnanje z odpadki v tem primeru neznano.

Glede na to, da je Velika planina kot turistična destinacija iz leta v leto bolj oblegana in z vidika nastajanja odpadkov vedno bolj obremenjena, velja razmisliti, da bi se v celovito ravnanje z odpadki aktivneje vključilo tudi družbo Velika planina, d.o.o.. Ta bi se lahko usmerila predvsem na ciljno skupino dnevnih in občasnih obiskovalcev/turistov.«

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve