Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Kaj Občina Kamnik namerava storiti s Šutno?

Kaj Občina Kamnik namerava storiti s Šutno?

Svetnica Vida ČERMELJ – LMŠ – Naprej Kamnik, je na 6. seji Sveta Občine Kamnik občinski upravi zastavila svetniško vprašanje v zvezi z oživljanjem Šutne:

vida_cermelj1Vida Čermelj: »Z zaprtjem Šutne za promet in z izgradnjo trgovskih centrov na obrobju Kamnika je Šutna začela umirati. V zadnjih letih se je veliko govorilo o oživitvi Šutne a storjenega je bilo malo. V zadnjem letu, se na Šutni odpirajo razne trgovine ki prodajajo predvsem svoje ročne izdelke (Hiša Keramike, Belin, Reciklarnica…). Navajam nekaj pobud, ki bi lahko pospešile oživitev Šutne. Šutna bi lahko nekakšen razstavni prostor, kjer bi se omogočilo vsem ponudnikom, ki imajo svoje prostore na Šutni, da ob sobotah svojo ponudbo predstavijo tudi pred lokali. Poleg tega bi morali na bolšjem sejmu sodelovati le pravi starinarji. Lahko bi se organiziral nekakšen otroški bazar, kjer bi otroci spoznavali stare obrti, hkrati pa bi lahko izmenjavali izdelke. Nižja cena najema stojnic tudi ob ostalih dneh in ne samo v času prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, info točka s ponudbo na Šutni. Več dogodkov bi bilo potrebno organizirati tudi na Šutni, saj se jih večina odvija na Glavnem trgu.

Sprašujem kaj je Občina Kamnik že storila za oživitev Šutne in kaj namerava storiti v prihodnje.

Ali je možno da se najemnine za društva in zavode znižajo, saj le ti sedaj plačujejo polne cene najemnin?«

 

Odgovor je pripravila Martina BAJDE, podsekretarka – vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in finance:

Občina Kamnik je v preteklosti že izvajala ukrepe, s katerimi je poskušala oživiti območje starega mestnega jedra Kamnika, od oprostitve plačila NUSZ, revitalizacije starega mestnega jedra, udeležb na tekmovanjih o urejenosti mesta, do sofinanciranja številnih prireditev (turističnih, športnih, kulturnih …). Dejstvo je, da Občina Kamnik ni lastnik poslovnih prostorov, ki so zaprti in kazijo zunanjo podobo Šutne oziroma na območju Šutne nima v lasti nobenega poslovnega prostora. Z namenom oživitve Šutne ter pospeševanja malega gospodarstva je bil v letu 2013 uveden nov ukrep »Subvencioniranje najemnin v starem mestnem jedru«. Navedena pomoč predstavlja državno pomoč na področju malega gospodarstva in se lahko dodeli le podjetju, ki ima v najemu poslovne prostore, ki se nahajajo na Šutni, kjer so javne površine namenjene pešcem. Območje na severu meji s križiščem Kolodvorske in Sadnikarjeve ulice ter na jugu s križiščem Ulice Josipa Močnika in Kolodvorske ulice. Do pomoči skladno s Pravilnikom o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 86/02, 16/04, 26/10, 22/11, 99/12 in 48/14) niso upravičena podjetja, ki imajo v najemu poslovne prostore za opravljanje gostinske dejavnosti. Predmet sofinanciranja je subvencija stroškov najemnine za poslovni prostor v višini do 30 % upravičenih stroškov. Pomoč za razvoj lahko pridobijo socialna podjetja, samostojni podjetniki ter mikro, majhna in srednje velika enotna podjetja s sedežem in krajem investicije na območju občine Kamnik, oziroma tista, ki imajo sedež izven občine Kamnik in investirajo na območju občine Kamnik. V lanskem letu so bila na podlagi javnega razpisa sredstva dodeljena dvema upravičencema.

Eden od ukrepov oživljanja zaprtega dela mestnega jedra je tudi delna ali celotna oprostitev plačevanja najemnine javne površine skladno s Pravilnikom o oddajanju nepremičnega premoženja Občine Kamnik v najem (Uradni list RS, št. 100/11), ki se izvaja.

Občina Kamnik v zadnjih letih poskuša zagotoviti tudi več sredstev za prireditve, ki v mesto Kamnik privabljajo številne obiskovalce. Večina večjih prireditev se odvija tudi na območju Šutne (pustna povorka, Veronikin festival, Kamfest, Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, revija starodobnih vozil, Veronikin tek, Maraton Alpe in druge). Zelo pomemben segment pa je tudi promocija in trženje mesta Kamnik kot turistične destinacije. Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik izvaja številne aktivnosti na področju promocije mesta ter občine kot celote, s ciljem privabiti čim večje število obiskovalcev – turistov, saj bo le-to resnično pomenilo oživitev mesta.

Poleg prej omenjenih aktivnosti se pripravlja tudi celostna strategija razvoja starega mestnega jedra, s pomočjo katere bomo naredili podlago za pridobivanje nepovratnih EU sredstev. Strategija bo tudi podlaga za spremembo nekaterih drugih odlokov in za določene spodbudne ukrepe v smeri spodbujanja podjetniške aktivnosti v tem delu mesta. V njej bomo opredelili in definirali tako »mehke projekte« kot tudi potrebne fizične investicije za oživitev tega dela občine Kamnik.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve