Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Kako se pripravi kamniška kajžerca

Kako se pripravi kamniška kajžerca

Ena od jedi v okviru Okusov Kamnika je tudi kamniška kajžerca. A kaj to je in kako se pripravi?

Pred nami so topli dnevi, ki kličejo po piknikih in po preživljanju prostega časa v naravi. Popoln piknik pa ne naredi samo lepo vreme, mirna lokacija ter dobra družba, ampak tudi dobra hrana. Ena od jedi, ki na popolnem pikniku ne sme manjkati, je kamniška kajžerca. Polobarjena klobasa temelji na družinskem izročilu kamniškega mesarja Podgorška.

Zadnji lastnik te kamniške mesnice je družinski recept izpeljal do popolnosti, pozneje pa svoje znanje prenesel v podjetje Meso Kamnik. Tako je nastal eden izmed paradnih izdelkov mesarja Antona iz Kamnika, ki se predstavlja tudi v okviru vseslovenskega projekta promocije slovenske kulinarične tradicije Okusi Slovenije.

Ohranjanju družinskega izročila v Kamniku posvečamo veliko pozornosti, zato v okviru projekta Okusi Kamnika izpostavljamo številne kulinarične posebnosti Kamnika.

Kako pripravimo kamniško kajžarco?

Klobaso položite v mrzlo vodo, počakajte, da voda zavre in kuhajte še 8 do 10 minut. Lahko pa jo tudi popečete na žaru. Pred peko jo hitro pokuhajte, po površini klobase naredite nekaj zarez in spečete na žaru ali ponvi. Toda pozor! Temperatura pečenja mora biti zmerna. Če je temperatura previsoka, se klobasa izsuši. Zraven priporočamo še kamniški ženof in gorčico.

To soboto tržnica z zanimivim programom

Te okuse lahko poskusite tudi na sobotnem tržnem dnevu Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. Naslednja tržnica bo to soboto, 29. aprila 2017 na Glavnem trgu v Kamniku. Med 8. in 13. uro boste obiskovalci lahko trgovali z lokalnimi kmeti in pridelovalci domače lokalne hrane. Ob 10. uri pa vas bo pozdravil Orkester harmonikarjev Cirila Spruka, s svojim nastopom pa vam bo dopoldne popestrila tudi Folklorna skupina Kamnik.

Vabljeni v najlepše mestno jedro. Vabljeni v Kamnik.

Za več informacij obiščite TIC Kamnik, Glavni trg 2, 1240 Kamnik. Telefon: 01 831 82 50, e-pošta: tic@kamnik-tourism.si