Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kdaj bo zgrajeno igrišče med obema mestnima šolama?

Kdaj bo zgrajeno igrišče med obema mestnima šolama?

Občinski svetnik Edis RUJOVIĆ (Lista Dušana Papeža), je občinski upravi zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na gradnjo oz. prenovo OŠ Frana Albrehta in ureditve igrišča med obema mestnima šolama. Sodeč po odgovoru občinske uprave, pa tega še lep čas ne gre pričakovati.

Edis Rujević - LDP

Edis Rujević – LDP

Edis RUJOVIĆ (LDP): Spoštovani, v mesecu marcu sem dobil kar nekaj vprašanj s strani občanov, ki so me spraševali, kaj se dogaja s prenovo/novogradnjo OŠ Frana Albrehta in kdaj se bo pričela investicija glede igrišča med obema mestnima šolama.

Potrebno je priznati, da se v občini Kamnik vseskozi obnavljale in gradile OŠ in podružnične šole. Tako na primer se je leta 2004 zaključila izgradnja osnovne šole na Duplici, 2007 je bila otvoritev prizidkov in telovadnice OŠ Stranje, začelo se je načrtovanje gradnje dveh mestnih šol, od katerih je OŠ Toma Brejca že zgrajena, občinska uprava pa išče optimalno rešitev za OŠ Frana Albrehta in ureditev zunanjih površin. Poleg tega je bilo obnovljenih veliko podružničnih osnovnih šol. Lahko rečemo, da občina vlaga sredstva v osnovno šolstvo ter obenem izvaja potrebne ukrepe, da bi zagotovila dovolj oddelkov za nemoteno izvajanje enoizmenskega pouka v osnovnih šolah.

Tako so se v letu 2014 vzpostavili skupni šolski okoliši za območja OŠ Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta in OŠ Marije Vera, ki naj bi se začeli uporabljati v šolskem letu 2015/2016, s ciljem uravnotežiti vpise v šole z dejanskimi kapacitetami šol.

Tabela: Število oddelkov na maksimalno kapaciteto šole, november 2014

ŠOLA TRENUTNO ŠTEVILO ODDELKOV MAKSIMALNO ŠTEVILO ODDELKOV GLEDE NA

OBSTOJEČE KAPACITETE

OŠ Stranje – matična šola 18 19
OŠ Frana Albrehta Kamnik 22 22
OŠ Toma Brejca 20 24
OŠ Marije Vere 25 27
OŠ Šmartno 18 18

Vir: http://goo.gl/WcU6ZV

Sprašujem: 

Ali Občina Kamnik še vedno stalno spremlja demografska gibanja, ki bodo vplivale na dodatne kapacitete ter iskanje ekonomsko najbolj učinkovitih načinov za zagotavljanje le teh in kateri so ti načini?

Koliko oddelkov je v šolskem letu 2015/2016 zasedenih po posameznih šolah in koliko oddelkov za posamezno šolo bo zasedenih v šolskem letu 2016/2017? Poleg tega me zanima, kakšna je povprečno število učencev na oddelek za posamezno šolo?

Koliko oddelkov je v šolskem letu 2015/2016 po podružničnih šolah in koliko se jih predvideva v šolskem letu 2016/2017?

Kakšno je bilo število rojstev, prosim za tabelo od leta 2010 pa do vključno leta 2015, in v katerem koledarskem letu bodo ti otroci šli v 1. razred osnovne šole?

Ali na podlagi demografskih gibanj občina predvideva, da je potrebno zagotoviti nove oddelke in če ja kdaj ter kje naj bi se ti oddelki zagotovili? Je še aktualna gradnja OŠ Frana Albrehta ali je bolj racionalna dozidava in obnova kot je bilo povedano v odgovoru na ustno svetniško vprašanje na 12. Seji občinskega sveta?

Poleg tega me zanima, vprašanje je bilo sicer že zastavljeno, kako namerava občina na kratek in dolgi rok zagotoviti primerne športno rekreativne površine (samostojno rokometno/malonogometno igrišče in košarkaško igrišče – vsaj dve), ki sta jih OŠ Frana Albrehta in OŠ Toma Brejca izgubili ob dozidavi in adaptaciji OŠ Toma Brejca. Iz odgovora [http://goo.gl/vZm7aC] na svetniško vprašanje iz 12. seje občinskega sveta namreč izhaja, citiram: »…Gradbeno dovoljenje za navedeno območje predvideva gradnjo manjšega stadiona s tekaško stezo, površine, namenjene skoku v daljino, dveh košarkarskih igrišč, rokometnega in nogometnega igrišča, površine, namenjene odbojki ter odbojki na mivki, uredile se bodo tudi učilnice na prostem za učence prve triade. Zaradi izgradnje nove Osnovne šole Toma Brejca je le-ta res izgubila zunanje športne površine, ki so jih v preteklosti uporabljali učenci šole, v popoldanskem in večernem času pa so bile priljubljeno zbirališče mladih. Vse to se je zgodilo z zavedanjem Občine, da se bodo ob zagotovitvi zadostnih finančnih sredstev v najkrajšem možnem času v okviru zgoraj navedenega projekta uredile zunanje športne površine, namenjene tako šoli kot tudi popoldanskim družbenim aktivnostim.«.

Glede na to, da se je v odgovoru zapisalo, da se bo investicija na tem območju fazno nadaljevala z gradnjo nove športne hale, adaptacijo Osnovne šole Frana Albrehta in ureditvijo zunanjih športnih površin, mi je logično, da bo zaradi potreb po nemotenem izvajanju osnovnošolskih programov prioriteta telovadnica in prenova OŠ Frana Albrehta in šele nato gradnjo manjšega stadiona s tekaško stezo, površine, namenjene skoku v daljino, dveh košarkarskih igrišč, rokometnega in nogometnega igrišča, površine, namenjene odbojki ter odbojki na mivki, uredile se bodo tudi učilnice na prostem za učence prve triade.

Zato sprašujem in obenem predlagam, da Občina pripravi načrt za začasno zunanje športno igrišče (rokomet in posebej košarka), ki se bo lahko samo še širil, ko bo na vrsto prišla zadnja faza obnove tega območja, ureditev zunanjih igrišč. S tem mislim, da se tudi investicija v ureditev zunanjih igrišč začne fazno in za prvo fazo zagotovijo sredstva že v proračunu za leto 2017, v kolikor pa je to možno pa že v letu 2016 in se prva faza izvede že poleti 2016.

Tehtnih argumentov zakaj je potrebno pohiteti z ureditvijo zunanjih športnih površin je že občina sama navedla dovolj, zato le teh ne bom še sam posebej navajal.

Lahko pa zapišem, da bo Lista Dušana Papeža podprla vsa prizadevanja, ki bodo šla v smer, da se zunanje športne površine med obema šolama ravno tako gradijo fazno, in da se prva faza (samostojno rokometni/malonogometno igrišče in samostojno košarkaško igrišče) izvede že najkasneje v letu 2017.

Odgovor v imenu občinske uprave je pripravila Tina TRČEK, strokovna sodelavka za upravno-pravne zadeve:

Občina Kamnik je v zadnjih nekaj letih res že precej naredila na področju šolstva, obnovljenih je bilo nekaj podružničnih šol, zgrajena nova, moderna Osnovna šola Toma Brejca, ves čas se izvajajo različna vzdrževalna dela, takoj, ko bo mogoče, pa bo potrebno pristopiti tudi k projektu izgradnje športne hale ter Osnovne šole Frana Albrehta z zunanjo ureditvijo.

Občinska uprava spremlja demografska gibanja tako s pomočjo ravnateljev osnovnih šol kot tudi preko uradnih evidenc. Za prihodnje šolsko leto bodo obstoječe kapacitete zadoščale, pomanjkanje prostora smo po vpisu predvideli le na Osnovni šoli Stranje ter na podružnični šoli Nevlje, kar smo s pomočjo angažiranosti obeh ravnateljev rešili na način, da bomo maksimalno izkoristili obstoječe kapacitete v obeh stavbah, zaenkrat brez večjih stroškov.

Glede zasedenosti oddelkov po posameznih šolah je situacija sledeča:

   

Marije

Vere

Toma

Brejca

Šmartno

Tuhinj

Motnik

PŠ Sela OŠ Stranje PŠ Gozd
2015/

2016

Število oddelkov 25 22 14 4 2 2 18 2
  Povprečno število učencev/oddelek 22,36 24 20 15 9 13,5 19,94 11
2016/

2017

Število oddelkov 26 24 14 4 2 2 19 2
  Povprečno število učencev/oddelek 22,07 24 20 15 9 16,5 20,1 8,5
    OŠ Frana Albrehta

Vranja

Peč

Tunjice

Mekinje

Nevlje

OŠ 27. julij
2015/

2016

Število oddelkov 22 1 3 5 5 5
  Povprečno število učencev/oddelek 24,6 9 14 15,8 24,2 7,2
2016/

2017

Število oddelkov 22 1 3 5 6 *
  Povprečno število učencev/oddelek 24,9 10 15,7 16,4 22 *

*Števila oddelkov in otrok zaradi specifičnosti osnovnošolskega zavoda ni mogoče napovedati (odvisno je od izdanih odločb, ki jih zavod zaenkrat še ni prejel).

 

Število rojstev v občini Kamnik po letih:

2010 2011 2012 2013 2014 2015
395 405 379 358 355 Število še ni dostopno

 

Število otrok s stalnim prebivališčem v občini Kamnik, rojenih v letih:

2010 2011 2012 2013 2014 2015
407 385 384 367 365 Število še ni dostopno

 

Otroci, rojeni v letu 2010, bodo prvič stopili v šolo predvidoma v šolskem letu 2016/2017.

Na podlagi demografskih gibanj predvidevamo rahlo povečanje števila otrok v osnovnih šolah v naslednjih nekaj letih, po tem pa bo število zopet padlo vsaj na obstoječo raven. V prihodnjem šolskem letu novih kapacitet še ne bo potrebno zagotavljati, zaradi priselitev, odselitev pa je točno število nemogoče predvideti. Projektna dokumentacija za izgradnjo Športne hale in Osnovne šole Frana Albrehta z zunanjo ureditvijo predvideva izgradnjo nove šole, nekaj učilnic bi pridobili tudi z izgradnjo prve faze – t.j. Športne hale, izvedba pa je v celoti odvisna od razpoložljivih finančnih sredstev.

Kot ugotavljate, smo že podali odgovor, da je pridobitev oziroma ureditev zunanjih površin tega območja predvidena po končani investiciji pri šoli Frana Albrehta. Gradbeno dovoljenje predvideva pridobitev manjšega stadiona s tekaško stezo, površine, namenjene skoku v daljavo, dve košarkarski igrišči, rokometno in nogometno igrišče, površine, namenjene odbojki ter odbojki na mivki, uredile naj bi se tudi učilnice na prostem za učence prve triade. Površine bi bile namenjene tako uporabnikom šole kot tudi občanom.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve