Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kdaj in kako se bo nadaljevala izgradnja kanalizacijskega omrežja v Stranjah, Tunjicah in Tuhinjski dolini?

Kdaj in kako se bo nadaljevala izgradnja kanalizacijskega omrežja v Stranjah, Tunjicah in Tuhinjski dolini?

Občinski svetnik Bogdan Pogačar (NSi) je občinski upravi zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na nadaljnjo izgradnjo kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v Stranjah, Tunjicah in Tuhinjski dolini.

Bogdan Pogačar (NSi): Glede na uspešno dokončanje kohezijskih projektov izgradnje primarnega dela kanalizacijskega in vodovodnega omrežja v Stranjah, Tunjicah in Tuhinjski dolini me zanima naslednje;

1. Kdaj je predviden pričetek gradnje sekundarnega kanalizacijskega omrežja na širšem območju Stranj (Stolnik, Kregarjevo, Bistričica) in vaseh po Tuhinjski dolini?

2. Kakšna je finančna konstrukcija tega projekta oziroma udeležba Občine Kamnik; ali bo za ta namen občina najela posojilo in v kakšni višini?

3. Ali se bo vzporedno gradilo še kakšno drugo infrastrukturo (elektroenergetsko, optično telekomunikacijsko, vodovodno ipd.)?

Odgovor v imenu občinske uprave sta pripravila Viktor TORKAR, svetovalec – koordinator za izvedbo kohezijskih projektov in Aleš ŠKORJANC, podsekretar – vodja oddelka za gospodarske dejavnosti, gospodarske javne službe in finance:

“Za območje Stranj je trenutno v izdelavi projektna dokumentacija za izgradnjo kanalizacijskega omrežja na območju Bistričice. Za uspešno pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno z vsemi lastniki zemljišč, preko katerih poteka načrtovana trasa kanalizacije, skleniti služnostne pogodbe. Ker se je na določenem delu Bistričice pridobivanje služnostnih pravic gradnje izkazalo kot težavno, smo projekt razdelili na dve fazi. Prva faza poteka od objekta Bistričica 2, kjer smo končali z gradnjo v sklopu kohezijskega projekta, do objekta Bistričica 8 in naprej do novega naselja, ki se začne pri objektu Bistričica 10 c. Izvedba te faze je predvidena v drugi polovici leta 2018, in sicer s sočasno izgradnjo optičnega omrežja, ki se s strani Telekoma Slovenije, d. d., v občini Kamnik že izvaja. Druga faza izgradnje kanalizacijskega omrežja v naselju Bistričica obsega območje ob potoku Bistričica – ta del bi se v primeru pridobitve gradbenega dovoljenja v letu 2018 izgradil v prihodnjem letu.

V januarju 2018 je bilo objavljeno javno naročilo za izgradnjo kanalizacijskega omrežja na območju Spodnjih Stranj, in sicer za objekte od hišne številke Spodnje Stranje 1 do hišne številke Spodnje Stranje 4. Gradnja je predvidena po 15. marcu 2018.
Projektna dokumentacija za izgradnjo kanalizacije na območju Stolnika je izdelana na ravni idejnega projekta, začetek gradnje pa je predviden v naslednjih letih. Na tem območju se zaradi omejenih finančnih sredstev ne bomo priključili Telekomu Slovenije d. d., ki izgradnjo optičnega omrežja na tem območju načrtuje že v letošnjem letu.

V izdelavi je tudi projektna dokumentacija za izvedbo fekalne kanalizacije na regionalni cesti Stahovica – Črnivec, v dolžini 300 metrov. S kanalizacijo bodo na novo opremljeni objekti med odcepom proti Kamniški Bistrici in objektom s hišno številko Stahovica 14. Gradnja kanalizacije je predvidena v drugi polovici leta 2018, sočasno pa bo izvedeno tudi optično omrežje. Trenutno optično omrežje v občini Kamnik že izvaja Telekom Slovenije, d. d., interes za izvedbo električnega omrežja na tem delu pa je že izkazal tudi Elektro Ljubljana, d.d.

Ministrstvo za okolje in prostor je v letu 2017 izdelalo osnutek noveliranih aglomeracij. V osnutku noveliranih aglomeracij ni več aglomeracije št. 4583 Kregarjevo, posledično tako ne moremo podati dokončnega odgovora v zvezi z izgradnjo kanalizacijskega omrežja na tem območju, dokler nove aglomeracije ne bodo veljavne oziroma usklajene med občinami in Ministrstvom za okolje in prostor.

Za izgradnjo sekundarnega kanalizacijskega omrežja na območju Tuhinjske doline je bil v januarju 2018 objavljen ponovljeni razpis, saj na prvem razpisu ni bil izbran noben izvajalec. Rok za oddajo ponudb je konec februarja 2018. Po tem sledi izbor izvajalca del, glede na vprašanja na Portalu javnih naročil pa je interes potencialnih ponudnikov velik. Sočasno z izgradnjo kanalizacijskega omrežja bo izvedeno tudi optično omrežje in na nekaterih delih obnovljena vodovodna infrastruktura. Začetek gradnje je predviden v spomladanskih mesecih, in sicer pod pogojem, da ne bo vložen zahtevek za revizijo zoper odločitev o oddaji javnega naročila.

Za vse zgoraj omenjene investicije je predvideno financiranje iz občinskega proračuna. Kredit za izgradnje ni predviden.”

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve