Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Kloštrska kremšnita – kamniška kremna rezina

Kloštrska kremšnita – kamniška kremna rezina

Radi kuhate, predvsem pa dobro jeste? Ali pa si želite svoje najbližje včasih presenetiti s čim tradicionalnim, a posebnim? Potem vabljeni k odkrivanju  novih kulinaričnih doživetij – spoznavanju Okusov Kamnika.

okusi kamnikaNekoč so ob dobri hrani uživali le graščaki, vojščaki in trgovci, danes pa ste na vrsti vi. Pot morate le začeti, potem teče sama, ker vas ima kam voditi. Podajte se po poteh kulture in tradicije ter okusite tradicionalne jedi z območja Kamnika. Imenitna kulinarična ponudba vam je na voljo pri izbranih lokalnih gostinskih ponudnikih, ki so združeni v projektu Okusi Kamnika in z gostinsko ponudbo skrbijo za čim večjo prisotnost kulinaričnih značilnosti Kamnika v gostinski ponudbi. Med tipičnimi jedmi je tudi  kamniška kremna rezina, kloštrska kremšnita, ki izvira iz Uršulinskega samostana v Mekinjah. Samostan je namreč v preteklosti premožnejšim dekletom iz okolice omogočal individualne kuharske tečaje, s čimer so se nekatere samostanske jedi razširile tudi na podeželje.

Kremne rezine po originalnem receptu iz Uršulinskega samostana v Mekinjah.

Kremne rezine iz Uršulinskega samostana v Mekinjah kot sladica, po kateri je slovel tudi Kamnik, označujejo vlogo samostana v širšem kulturnem okolju. Samostan, ki je po razpustitvi klaris menjal več lastnikov, so uršulinke kupile leta 1902: kulinarična tradicija prvotnega samostana klaris se zato ni mogla ohraniti. Samostanska kuhinja je poleg redovnic oskrbovala tudi gojenke dekliške meščanske šole, ki so jo vodile uršulinke, zato se je zgledovala tudi po sodobnejših jedeh. Hkrati je samostan premožnejšim dekletom iz okolice omogočal individualne kuharske tečaje, s čimer so se nekatere samostanske jedi razširile tudi na podeželju.

Recept za kloštrsko  kremšnito

Kloštrska kremšnita - Foto: Tome Jeseničnik

Kloštrska kremšnita – Foto: Tomo Jeseničnik

Sestavine za testo: listnato testo

Sestavine za kremo: 2,1 l mleka, 3,5 % maščobe, 310 g starane gladke moke tip 400, 100 g vaniljinega sladkorja, 700 g sladkorja, 18 rumenjakov, 18 beljakov

Priprava: Testo razdelimo na dva dela in razvaljamo na 3 mm debelo. Prebodemo z vilicami in vsak del posebej spečemo v pečici. 1,5 l mleka, vaniljin sladkor in rumenjake razmešamo, zavremo in umešamo preostalih 6 dl mleka, v katerega smo zamešali moko. Ponovno zavremo in odstavimo, malo ohladimo. Dodamo sneg beljakov, v katere smo zamešali sladkor. Vlijemo na pripravljeno testo. Pustimo, da se strdi. Premažemo s stepeno smetano in na vrh položimo zgornjo plast testa. Narežemo na primerne kose in ponudimo.

 

Besedilo: Sabina Romšak, Zavod za turizem in šport v občini Kamnik
Foto: Tomo Jeseničnik