Naslovnica / KOMENTARJI / Komentar: Izbris skoraj stoletne prvomajske tradicije

Komentar: Izbris skoraj stoletne prvomajske tradicije

Sodeč po izjavi župana, ki je v intervjuju za Kamničanko dejal, da bo letošnje tradicionalno delavsko srečanje in praznovanje prvega maja, namesto v Kamniški Bistrici, potekalo na Starem gradu, kaže, da na Občini Kamnik trpijo, bodisi za preklemansko hudim pomanjkanjem idej o oživitvi gradu, bodisi za še hujšim pomanjkanjem spoštovanja do kamniške tradicije in izročila.

Praznovanje mednarodnega praznika dela v Kamniški Bistrici se namreč ponaša z več kot devetdesetletno tradicijo, saj se prvi maj v dolini ob izviru reke praznuje že vse od leta 1923. Kot vse kaže, pa je skoraj stoletne tradicije trenutni mestni oblasti bolj malo mar, saj je prišla na »genialno in izvirno« idejo, da letos praznovanje izpelje kar na Starem gradu, kjer se je pred slabim letom, ob »osvobajanju« in čiščenju kamniške mestne sramote, tresla gora, zaenkrat pa se ni rodil še niti špičmoh.

Njihova županska gnada so namreč v intervjuju za 5. številko Kamničanke, ob vprašanju kaj se dogaja s Starim gradom, namreč izjavil, če povzamemo, da se sicer ne dogaja kaj dosti ampak: »Bomo pa letos na Starem gradu pripravili prvomajsko praznovanje z godbo, proslavo in veselico.« kar so obrazložil z besedami: »Kljub tradiciji v Kamniški Bistrici se nam zdi smiselno praznovanje pripraviti na Starem gradu, saj gre za priljubljeno točko in ne nazadnje lokacijo v občinski lasti.«, kar bi bilo moč razumeti tudi na pišmeuhovski način, da je vseeno kje se »delavska veselica« odvije, samo, da je.

Že res, da se je nekdaj prvi maj praznovalo tudi na Starem gradu, ampak zgolj s tradicionalnim kresovanjem in golažem na predvečer praznika, nato pa se je, najvztrajnejši šele po jutranji budnici, z gradu vedno krenilo v Kamniško Bistrico, kar je navada in tradicija, ki bi se jo, že zavoljo spoštovanja in spomina na vse tiste, ki so delavsko srečanje in praznovanje prvega maja organizirali in se ga udeleževali že v časih, ko je bil praznik prepovedan, pa četudi se je kasneje, v povojnih letih, ob brezplačnih sindikalnih čevapčičih in vinu, tamkajšnje prvomajsko praznovanje običajno izrodilo v največje kamniško pijančevanje, ki so mu na Kamniškem lahko konkurirali le še Dnevi narodnih noš.

No, saj morda ideja o praznovanju praznika dela na Starem gradu niti ni tako slaba, kajti kamniški upokojenci bodo imeli imeniten razgled na trud njihovih rok in nekdaj njihove »fabrike«, ki so zdaj privatizirane, razprodane, porušene, propadle, ali pa tik pred tem, da zaprejo svoja vrata. Priložnosti za obujanje spominov utegne biti več kot dovolj, le prvomajski golaž vsem tistim, ki so kamniško industrijo in občino nekdaj gradili ter postavljali na noge, ob tako lepem razgledu ne utegne najbolj tekniti.

Če na Občini nimate boljših idej kot to, da na Stari grad, s katerim očitno (še vedno) ne veste kaj početi, iz drugih krajev občine selite prireditve, ki se ponašajo s skorajda stoletno tradicijo, potem morda k oživitvi starograjskih razvalin najbolje pripomorete s tem, da na goro nad mestom preselite kar Občino in občinsko upravo. Seje občinskega sveta na gradu bi utegnile biti prav zabavne, občani, ki bi se podali po opravkih na Občino, pa bi se morali, kot nekdaj tlačani, najprej spotiti v pokori strme poti – v času uradnih ur bi morala biti cesta na grad najbrž zaprta za ves promet – kar bi zagotovo občutno pripomoglo k zmanjšanju obremenjenosti občinske uprave, najbrž pa tudi k zmanjšanju števila sitnih občank in občanov s pritožbami, da pozitivnih učinkov rekreacije na uradnike in občane sploh ne omenjamo. Bržčas se bi na Stari grad dalo uspešno preseliti še marsikaj, upamo pa, da nas občinska oblast jeseni ne preseneti z novico, da bodo se bodo narodne noše letos odvijale na Brsnikih v Kamniški Bistrici, kjer ni pričakovati pritožb sosedov.

Ne glede na to kje in kako namerava naša občinska oblast zakuhati letošnji prvomajski golaž, se vseeno iskreno nadejamo, da bodo več spoštovanja do kamniške (in tudi lastne) prvomajske tradicije premogli vsaj »Solidarci«, ki v Kamniški Bistrici 1. maja prepevajo že od samih začetkov in bodo Internacionalo, tudi letošnjega prvega maja, pa četudi zgolj sami sebi, zapeli v Kamniški Bistrici.

Iztok Čebašek