Naslovnica / KOMENTARJI / V Kamniški Bistrici se bodo 1. maja zbrali delavci, na Starem gradu pa občinski pravljičarji

V Kamniški Bistrici se bodo 1. maja zbrali delavci, na Starem gradu pa občinski pravljičarji

Zdaj je jasno, da bosta tradicionalno prvomajsko delavsko srečanje v Kamniški Bistrici in prvomajska veselica občinskih pravljičarjev na Starem gradu potekali istočasno. Odločitev o tem, ali se bomo, že zaradi spoštovanja 93-letne tradicije, odpravili v Kamniško Bistrico, ali pa bomo šli raje na Stari grad, kjer bomo med drugim lahko prisluhnili tudi nagovoru prvega mestnega pravljičarja – prireditev je namreč poimenovana »Prvomajska pravljica« – Marjana Šarca, prepuščena vsakemu posebej. Obeh osrednjih prireditev se, zaradi sočasnosti, v nobenem primeru ne bomo mogli udeležiti.

Da je odločitev kamniških občinarjev – nesporno gre za populistično in politično odločitev mestne oblasti – ki so se odločili na zapuščenem Starem gradu, eni izmed dolgoletnih in največjih mestnih sramot, omisliti svojo prvomajsko veselico, vsaj nenavadna, če ne kar močno sporna, smo že pisali. Sodeč po objavljenem programu, ki ga je danes objavila Občina Kamnik, pa lahko ugotovimo, da se kamniška občinska oz. »grajska gospoda« kani, seveda na račun davkoplačevalske malhe vseh občanov, povsem neposredno in skladno z neizprosnim duhom kapitalističnega prostega trga, spopasti s skoraj stoletno tradicijo prvomajskih srečanj v Kamniški Bistrici.

Prvomajska pravljica na Starem gradu

Prvomajske prireditve na Starem gradu se bodo začele že na predvečer praznika dela, kot je bilo v navadi že nekdaj in kar je zagotovo dobrodošla oživitev nekdanjih običajev. Za ta večer je na Starem gradu predviden program s pripovedovanjem pravljic oz. zgodb o delu in delavstvu ter kresovanjem, ki ga bo popestrila ognjena inštalacija »Kam so šle vse fabrike«, za zabavo pa bo poskrbela skupina Za zdele z Meliso in Marjanom Sprukom.

Navedeni program je zagotovo obet prijetnega večera nad mestom, v oči pa hudo zbode, da imajo na Občini Kamnik očitno, sodeč po njihovem zapisu v napovedi prireditve, skrajno podcenjujoče mnenje do pravic delavcev oz. do solidarnosti in vrednot dela, saj so, sicer hudo poetično, ampak precej nerodno zapisali, da je delavske pravice, solidarnost in vrednote dela, danes mogoče opisati kot pravljico. Bržčas bodo ob prebiranju prvomajskega občinskega zapisa vsi kapitalistični takjuni, ki se na delavske pravice požvižgajo, navdušeno ploskali, svojim delavcem, ki bi si morebiti še kdaj drznili zahtevati osemurni delovnik, bolniško, plačilo za delo, malico, nadure in pravico do dopusta, pa bodo najbrž citirali kar kamniški občinski zapis, ki  delavske pravice ponižuje na raven pravljic za otroke.

Program na Starem gradu je predviden tudi 1. maja. In to ne kakršen koli. Vse skupaj naj bi se ob 8. uri zjutraj začelo z golažem, osrednja prireditev oz. proslava pa se bo, tako kot v Kamniški Bistrici, začela ob 11. uri. Propagandni stroj občinske oblasti ob tem navaja, da bodo obiskovalci lahko prisluhnili številnim zanimivim mislim in zgodbam o delu, delavstvu in naši domovini, zbrane pa bo nagovoril župan, spričo poimenovanja prireditve, najbrž kar prvi občinski pravljičar. Vsemu skupaj bo  sledila veselica s skupino Špica.

Privilegiji občinske gospode

Da se mestni občinsko-grajski gospodi na poti na grad ne bo potrebno preveč znojiti, so si omislili celo brezplačen avtobus, ki bo z Novega trga vozil na Stari grad. Občane sicer pozivajo, naj se na kamniško mestno sramoto podajo peš, saj do gradu v soboto in nedeljo ne bo možno dostopati z avtomobili, avtobus, ki bo na grad vozil izpred parkirišča Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, pa naj bi bil namenjen predvsem tistim, ki vzpona ne bi zmogli. Ampak, saj vemo kako je s tem, za starejše, bolne in družine z majhnimi otroki običajno zmanjka prostora, tudi njihove pravice, pa so najbrž zgolj pravljice za lahkoverne.

Ker ima občinska oblast v rokah škarje in platno, predvsem pa davkoplačevalski mošnjiček iz katerega drobtinice trosijo tudi kulturnim ustvarjalcem, so tradicionalnemu delavskemu srečanju v Kamniški Bistrici, v čast in slavo svoje prvomajske veselice, odškrtnili tudi udeležbo Mestne godbe Kamnik in kamniških mažoretk, najbrž pa še koga. Mestni godbeniki, ki so svoje tradicionalno prvomajsko budniško kolovratenje po občini običajno končali z nastopom v Kamniški Bistrici, sodeč po objavljenem programu, letos Kamniške Bistrice ne bodo videli, saj bodo obrnili že v Stahovici, nato pa s poskočnimi koračnicami in Internacionalo igrali tankočutnim ušesom mestne in občinske grajske gospode, ki se bo prišla pokazat na Stari grad in, če sodi v povabljen krog VIP  občinskih izbrancev, po taktu cmokala tudi ob zastonjski hrani in pijači, ki jo bo moral zagotoviti gostinec.

Zaradi tega se, kot nespodoben oblastniški ciničen posmeh bere tudi občinsko povabilo, v katerem so občinarji zapisali: »Tako kot so nekoč delavci znali stopiti skupaj, ko je bilo najbolj pomembno, tako ste tudi vi vabljeni, da v tem duhu skupaj pokažemo spoštovanje prizadevanjem mnogih generacij delavstva, da verjamemo, da zmoremo in znamo, če le želimo.Vabljeni na Stari grad, vabljeni, da dokažemo željo, da pravljica ne bo več le pravljica. « Človek se ob vsem skupaj nehote vpraša kdo je tisti, ki ne zna in noče sodelovati in, kot nekdaj delavci, »stopiti skupaj«. Če bi bil njihovi nameni res takšni, kot jih poskušajo  demagoško in populistično prikazati, potem bi najbrž poskrbeli za brezplačen prvomajski avtobus v Kamniško Bistrico, organizatorjem tamkajšnjega tradicionalnega delavskega srečanja, pa pomagali izboljšati prireditev.

Težave pri organizaciji

Kot smo uspeli neuradno izbrskati, naj bi organizacija prvomajske veselice na Starem gradu, kljub podpori občinske malhe, ne potekala povsem brez težav. Precej pripomb in pomislekov naj bi imeli že sodelujoči pri organizaciji prireditve, ki so bili, spričo podrejenosti oz. odvisnosti od občinskega denarja, hočeš-nočeš prisiljeni v organizacijo oz. sodelovanje na prireditvi, hkrati pa so se morali, četudi v vlogi uradnih organizatorjev, politični volji mestnih oblastnikov v dobršni meri ukloniti tudi pri svojih pomislekih, ugovorih in predlogih programa. Spričo tega jim zagotovo ne gre pripisovati nobene krivde, saj se bodo zagotovo, v okviru danih možnosti in upoštevanju oblastniških direktiv, potrudili po svojih najboljših močeh. Nenazadnje ne smemo pozabiti, da je napovedano grajsko prvomajsko pravljičarstvo izrazito političen in populističen projekt, ki je zrastel na zelniku samovšečnih mestnih oblastnikov, ki bi radi na vsak način vzbudili vtis, da se na Starem gradu slednjič le nekaj dogaja.

Ena izmed podrobnosti, ki naj bi kazala na vmešavanje politike v organizacijo prvomajske prireditve, naj bi bila, sodeč po govoricah, že izbira ansambla za popoldansko veselico. Prvotno naj bi bil, domnevoma, za igranje predvideni nek drug ansambel, ki naj bi bil, kot pravi vsevedni ljudski glas, pod vplivom podžupana Igorja Žavbija, zamenjan s skupino Špica. To je podžupan Žavbi, ki je svoj čas nastopil tudi v videospotu izbrane skupine, v telefonskem pogovoru odločno zanikal ter dejal, da je pri izbiri ansambla sodeloval zgolj toliko, da je bil prisoten na sestanku na katerem se je o tem odločalo.

Še bolj naj bi se zapletalo pri izbiri ponudnika gostinskih storitev, kajti kamniški gostinci, ki so bili pozvani k oddaji ponudbe, so se ob pogojih, ki bi jih morali izpolniti, da bi pridobili možnost nudenja gostinskih storitev na Starem gradu, zgolj nasmehnili. Poleg izpolnjevanja osnovnih pogojev glede opreme, osebja ipd., bi morali namreč plačati najmanj 600 €, zagotoviti 50 kompletov gasilskih klopi ter zastonj nahraniti in napojiti 100 ljudi, ne le nastopajoče, ki si bodo malico zagotovo zaslužili, ampak tudi vse občinske VIP pomembneže.

Po podatkih, s katerimi razpolagamo, ni nihče izmed resnejših kamniških gostincev oddal ponudbe, se pa marsikateri izmed njih sprašuje, če se bo sploh našel junak, ki bo pod navedenimi pogoji pripravljen prevzeti tveganje. Tudi zaradi tega, ker vremenska napoved za prvomajske praznike zaenkrat ni ravno najbolj obetavna, obisk same prireditve pa vprašljiv. Glede na to, da gre za prvo tovrstno prireditev, namreč ni moč predvideti niti približnega števila obiskovalcev, zaradi česar lahko gostinski ponudnik pripravi, bodisi preveč, bodisi premalo hrane, obe možnosti, pa mu utegneta nakopati nemalo težav.

Po zadnjih informacijah naj bi organizatorjem pravljične veselice ponudnika gostinskih storitev vseeno uspeli pridobiti, vendar naj bi le-ta ne prihajal iz Kamnika, ampak naj bi šlo predvidoma za gostinsko podjetje, pri katerem je bil nekdaj zaposlen že prej omenjeni podžupan, kar nam je le-ta, brez zadržkov, potrdil tudi v telefonskem pogovoru.

Delavsko srečanje v Kamniški Bistrici

Kljub temu, da si je kamniška občinska gospoda, ne oziraje se na skoraj stoletno zgodovino prvomajskih srečanj v Kamniški Bistrici, omislila svojo, konkurenčno prireditev na gradu, pa tradicionalno delavsko srečanje v Kamniški Bistrici ni ogroženo, saj vseeno bo, četudi morda nekoliko skromnejše kot v preteklih letih.

Kot že vrsto let zapored, ga bodo tudi tokrat organizirali člani Delavskega kulturnega društva Solidarnost, ki bodo s pesmijo in proslavo nadaljevali skoraj stoletno tradicijo bistriških delavskih srečanj. Namesto kamniških mestnih godbenikov, bodo v programu proslave sodeloval Pihalni orkester Solidarnost, člani lokalnega odbora Socialnih demokratov Kamnik, pa bodo tudi letos pri planinskem domu obiskovalce opremili z rdečimi nageljni. Za zabavo in ples po koncu uradnega programa tradicionalne slovesnosti, pa bo z veselimi vižami poskrbela zasedba tria Domačini.

Nadejamo se, da bo, glede na trud in že vložena sredstva, vreme naklonjeno organizatorjem obeh prireditev in da se bo obeh proslavljanj praznika dela udeležilo čim več zadovoljnih obiskovalcev, ki jim bo dana možnost izbire. Lahko se namreč udeležijo tradicionalnega delavskega srečanja v Kamniški Bistrici, ali pa prvomajske pravljične veselice mestne gospode in lokalne oblasti, ki ima, kot vse kaže, tradicijo in  delavske pravice samo še za navadne pravljice, z organizacijo svoje veselice pa želi mimogrede prešteti še svoje brezpogojno vdane podanike, ki nekritično podpirajo vsako njeno pogruntavščino.

Kakor koli že, za 1. maj v/na… kamorkoli pač hočete.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve