Naslovnica / Barve in okusi Kamnika / Na piknik s kamniško kajžarco in Okusi Kamnika

Na piknik s kamniško kajžarco in Okusi Kamnika

Pred nami so topli dnevi, ki kar kličejo po piknikih in  preživljanju prostega časa v naravi. Popolni piknik pa naredijo lepo vreme, mirna lokacija, dobra družba in seveda dobra hrana. Tokrat na vašem piknik krožniku ne sme manjkati kamniška kajžarca.

Prigrizek s kamniško kajžarco kot ga pripravijo v Hostlu in Pubu Pod skalo.

Prigrizek s kamniško kajžarco kot ga pripravijo v Hostlu in Pubu Pod skalo.

Recept za kajžarsko klobaso temelji na družinskem izročilu znanega kamniškega mesarja, ki se je pozneje preneslo v podjetje Meso Kamnik. Kajžarska klobasa je eden od paradnih izdelkov mesarja Antona iz Kamnika, saj se predstavlja tudi v okviru vseslovenskega projekta promocije slovenske kulinarične tradicije Okusi Slovenije oz. lokalno pod Okusi Kamnika. Ohranjanje izročila, povezanega s predelavo mesa, je poudarjalo status meščanov: za razliko od večine podeželja so namreč samo bogatejši meščani vsak dan jedli meso. Hkrati pa so prav klobase, kot je kamniška kajžarca, te meje tudi presegale.Priprava: klobaso položite v mrzlo vodo, počakate, da voda zavre in kuhate še 8 do 10 minut.

 

kamniska kajzarca - okusi kamnikaKako pripravimo kamniško kajžarco na žaru?

Kajžarce lahko pred peko hitro pokuhamo, po površini klobase naredimo nekaj zarez in pečemo na žaru ali ponvi na zmerni temperaturi. Če je temperatura previsoka, klobaso izsuši. Privoščite si Okuse Kamnika na pikniku in svežem zraku.

Dober tek!

 

Sabina Romšak
Zavod za turizem in šport v občini Kamnik