Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Panika med zaposlenimi na Občini Kamnik

Panika med zaposlenimi na Občini Kamnik

Na natečaj za izbiro novega direktorja občinske uprave Občine Kamnik se je prijavilo devet kandidatk in kandidatov, ko se je izvedelo, da je med prijavljenimi kandidati tudi Ivan Kenda, ki je direktorske naloge opravljal že v času županovanja Marjana Šarca, pa je med zaposlenimi v kamniški občinski stavbi nastal cel preplah.

Občina Kamnik je 19. 7. 2021 objavila javni natečaj za položajno delovno mesto direktorja občinske uprave, katerega mandat traja pet let. Rok za prijavo se je iztekel 27.7.2021, po podatkih, ki nam jih je na naše zaprosilo posredovala Občina Kamnik, pa postopek izbire najbolj usposobljenega kandidata oz. kandidatke še ni končan. Zaradi zakonsko določenih rokov, ki so vezani na posamezne faze postopka, pa na Občini Kamnik zaenkrat prav tako še ne morejo reči kdaj bo javni natečaj (z ali brez izbire kandidata) dejansko tudi zaključen.

Na natečaj za izbiro novega direktorja se je, po podatkih Občine Kamnik, prijavilo 9 kandidatov in kandidatk, ko je v javnost pricurljala informacija, da se za položaj direktorja občinske uprave (ponovno) poteguje tudi Ivan Kenda, ki je funkcijo direktorja kamniške občinske uprave opravljal že v času županovanja Marjana Šarca, pa je med posameznimi zaposlenimi na Občini Kamnik zavladal pravi preplah, če že ne kar prava panika.

 

 

Kar nekaj zaposlenih v kamniški občinski upravi si namreč niti najmanj ne želi, da bi se Ivan Kenda, sicer nekdaj Šarčeva desna roka, znova vrnil v kamniško občinsko stavbo. Kot se še spomnimo, je le-to zapustil na hitro in v precej nenavadnih, celo skrivnostnih okoliščinah ter v očitnem sporu s svojim nekdanjim prijateljem Marjanom Šarcem, ki so ju posamezni zaposleni pred kakimi desetimi leti obtoževali celo mobinga in šikaniranja, po razhodu pa sta si še lep čas prek medijev izmenjevala različne obtožbe, o katerih je še vedno moč brati v arhivih različnih spletnih medijev.

O tem, da sta strah in odpor pred vrnitvijo Ivana Kende na položaj direktorja kamniške občinske uprave res velika, priča tudi dejstvo, da so se zaposleni organizirali in županu Mateju Slaparju napisali nekakšno »protestno pismo«, ki so mu ga poslali kar prek svojega sindikata.

Prejetje pisma so nam na Občini Kamnik potrdili, vendar nam njegove vsebine niso želeli razkriti, češ: »Upoštevaje določila predpisov s področja varstva osebnih podatkov, vezanih na osebno integriteto prijavljenih kandidatov, delodajalec ne more podati odgovora glede imen prijavljenih,« obenem pa dodali, da ne gre za »protestno pismo«, temveč pismo sindikata, vezano na objavljen javni razpis.

Na naše vprašanje, koliko zaposlenih je omenjeno pismo podpisalo, so na Občini Kamnik odgovorili, da je pismo sindikata podpisala predsednica sindikata, medtem ko vsebine samega pisma, kljub našim večkratnim zahtevam, niso hoteli posredovati oz. so navedli zgolj: »Povzetek pisma, ki ga je podpisala predsednica sindika, je poziv županu Občine Kamnik, naj pri izbiri novega direktorja občinske uprave ravna skrbno in odgovorno. Postopek izbire direktorja občinske uprave še ni zaključen, zato dodatnih pojasnil glede pisma ne bomo dajali. Župan Občine Kamnik Matej Slapar pa bo vsekakor pri svoji izbiri ravnal skrbno in odgovorno.«

V telefonskem pogovoru nam je Ivan Kenda potrdil, da se je na natečaj dejansko prijavil, reakcije in dogajanje v kamniški občinski stavbi ter njemu nenaklonjeno pismo sindikata pa je (smeje) komentiral zgolj z besedami: »Izgleda, da se nekateri na Občini Kamnik močno bojijo, da bi z mojo morebitno vrnitvijo morali začeti (spet) delati.«