Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Celje je prvo slovensko območje brez TTIP. Bo celjskemu zgledu sledil tudi Kamnik?

Celje je prvo slovensko območje brez TTIP. Bo celjskemu zgledu sledil tudi Kamnik?

Mestni svet Mestne občine Celje je na občinski seji dne 28. junija 2016 na podlagi pobude svetnika Matije Kovača (ZL) sprejel izjavo o razglasitvi Celja kot območja brez škodljivih prostotrgovinskih sporazumov, kot so TTIP, CETA in TiSA.

Celje se tako kot prvo slovensko mesto in kot ena prvih lokalnih oblasti v vzhodni polovici Evropske unije pridružuje široki iniciativi lokalnih skupnosti po celi Evropi. Te so do tega trenutka razglasile že preko 1850 območij brez TTIP (TTIP Free Zones), od tega samo v sosednji Avstriji okoli 350.

Celjski svetnik Matija Kovač (ZL) ob predlaganju pobude opozoril, da se TTIP sklepa v interesu povečevanja dobička mednarodnih korporacij na račun krčenja socialnih pravic, prehranske varnosti, varstva okolja in varstva potrošnikov ter na račun krčenja suverenosti nacionalnih držav, škodljivi učinki pa bodo najbolj vidni prav na lokalni ravni.

IZJAVA O RAZGLASITVI MESTNE OBČINE CELJE ZA OBMOČJE BREZ PROSTOTRGOVINSKIH SPORAZUMOV

V imenu občanov, podjetnikov, kmetovalcev in potrošnikov se Mestni svet Mestne občine Celje pridružuje k vseevropski pobudi lokalnih skupnosti “Območja brez TTIP” in Celje razglaša za območje brez prostotrgovinskih sporazumov in s tem načelno zavrača nedemokratično in ne transparentno sprejemanje za državljane škodljivih sporazumov, kot so TTIP, CETA in TiSA.

Dejstvo, da se sporazumi sestavljajo in usklajujejo v tajnosti, poraja dvom v koristnost tovrstnih pogodb. Informacije v medijih pojasnjujejo, da je vsebina sporazumov napisana v korist multinacionalk in finančnih lobijev, katerih koristi se postavlja pred koristi prebivalstva tako na nacionalnih ravneh, kot tudi v Evropski skupnosti. Prav tako ni jasno, ali bodo nacionalni parlamenti sploh odločali o sporazumih. Naslovi sporazumov sicer navajajo, da gre za trgovinske in investicijske sporazume, vsebina pa se po znanih podatkih nanaša predvsem na spodkopavanje ovir, ki jih mednarodnim korporacijam zaenkrat predstavljajo lokalne ali nacionalne zakonodaje in predpisi s področij varovanja okolja, javnega zdravstva in zdrave prehrane, javnega šolstva in oskrbe z javnimi dobrinami, kot je na primer voda. Po nekaterih analizah sporazumi ne predstavljajo velike koristi za Slovenijo, po drugi strani pa obstaja velika verjetnost in nevarnost, da s svojimi instrumenti in mehanizmi varovanja multinacionalk nad lokalnimi podjetji, prav lokalna gospodarstva, lokalno kmetijsko pridelavo in predelavo, lokalno ponudbo in potrošnjo pri tem pa tudi delovna mesta, ogrozijo do propada.

Resda tovrstne deklarativne izjave za samovoljne evropske in državne oblastnike niso zavezujoče, vseeno pa dajejo odločen in jasen signal, da se državljani na lokalni ravni ne strinjajo s tovrstnimi globalističnimi sporazumi, ki se sestavljajo in sprejemajo na netransparenten način in daleč od oči javnosti. Zato se nadejamo, da bodo zgledu svetniških kolegov Mestne občine Celje sledili tudi kamniški občinski svetniki, ki so že spomladi, na 13. seji Sveta občine Kamnik pokazali precej samoiniciativnosti in izrazili svojo podporo vpisu pravice do vode v ustavo in ukinitvi davčnih blagajn za gasilska društva ter manjša društva in kmetije.

Viri:
www.ttip-free-zones.eu
Mestna občina Celje
www.demokraticni-socializem.si/celje-je-prvo-slovensko-obmocje-brez-ttip/

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve