Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Kje na Kamniškem bo še zgrajena kanalizacija

Kje na Kamniškem bo še zgrajena kanalizacija

Občinska svetnica Bojana Pančur (NSi) je občinski upravi zastavila svetniško vprašanje o tem, kje vse bo na območju občine Kamnik še zgrajena kanalizacija. Občinska uprava je odgovor sicer podala, vendar v svojem odgovoru ni navedla niti okvirnih rokov predvidene izgradnje.

Bojana Pančur (NSi): Na 4. seji Občinskega sveta Občine Kamnik, 24. 5. 2023, je bila podana informacija na katerih območjih Občine Kamnik je še v planu izgradnja kanalizacije in kje ne.

Prosim za pojasnila, zakaj je celotno območje KS Špitalič (naselja Špitalič, Okrog pri Motniku in del Bele) izvzeto iz plana izgradnje kanalizacije v Občini Kamnik?

V imenu občinske uprave je odgovor pripravila Marjana Kadunc, višja svetovalka za gospodarske javne službe:

Območja, kjer je obvezno zbiranje komunalne odpadne vode v kanalizaciji in njeno odvajanje po kanalizaciji v komunalno čistilno napravo ali na končno mesto izpusta, določa ministrstvo, pristojno za okolje. Ta območja imenujemo aglomeracije. Uredba o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode v 20. členu določa, da se aglomeracije določijo na podlagi gostote obremenjenosti in skupne obremenitve zaradi nastajanja komunalne odpadne vode na podlagi števila stalno prijavljenih prebivalcev v posamezni kvadratni celici s površino 100 m x 100 m. Aglomeracije se določijo na območjih, kjer je:

  • gostota obremenjenosti posamezne celice zaradi nastajanja komunalne odpadne vode, izračunana iz podatkov o številu stalno prijavljenih prebivalcev in izražena s PE na hektar, enaka ali večja od 10 PE/ha in
  • obremenitev zaradi nastajanja komunalne odpadne vode, izračunana iz podatkov o številu stalno prijavljenih prebivalcev in izražena s skupnim številom PE za posamezno skupino celic iz prejšnje alineje, ki se med seboj stikajo najmanj v enem oglišču, enaka ali večja od 50 PE.

Upoštevajo se tako podatki o stalno prijavljenih prebivalcih, prisotnost stavb, kjer se pričakuje nastajanje komunalne odpadne vode, ter podatki o generalizirani namenski rabi prostora na stavbnih zemljiščih v skladu s predpisi o urejanju prostora. Upoštevajo se stavbna zemljišča, namenjena območjem stanovanj, centralnih dejavnosti, proizvodnih dejavnosti, posebna območja, urbane površine, površine razpršene poselitve in območja za potrebe obrambe v naseljih. Upoštevajo se tudi meje območij izvajalcev obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode, če je to smiselno in upravičeno zaradi zagotavljanja celovitega in ekonomsko vzdržnega upravljanja javne infrastrukture.

Na podlagi Uredbe so za posamezne velikosti aglomeracij določeni tudi skrajni roki za ureditev javne komunalne infrastrukture.

Na območju občine Kamnik je določenih 18 aglomeracij, in sicer:

ID AGLOMERACIJE IME AGLOMERACIJE OBREMENITEV PE

(STALNO PRIJAVLJENI PREBIVALCI)

4553 Volčji Potok 164
4418 Velika Lašna 72
4476 Pšajnovica 63
4544 Motnik 188
4469 Šmartno v Tuhinju 350
4517 Golice 113
4505 Zgornji Tuhinj 87
4524 Češnjice v Tuhinju 93
4413 Srednja vas pri Kamniku 433
4527 Okrog pri Motniku 64
4498 Zgornji Tuhinj–Laze v Tuhinju 531
4399 Poreber 619
50105 Znojile 131
50106 Stolnik 92
4623 Žaga–Kamnik 72
4621 Potok v Črni 119
4613 Zgornje Stranje 2180
20002 Kamnik 19477

 

Območje Špitaliča in Bele zaradi redke poselitve tako ni v aglomeraciji, kjer je Občina zavezana k obveznemu zbiranju komunalne odpadne vode v kanalizaciji in njeno odvajanje po kanalizaciji v komunalno čistilno napravo.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve