Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Lokalno politično presenečenje: Dušan Papež in Marjan Šarec podpisala partnerski sporazum o sodelovanju

Lokalno politično presenečenje: Dušan Papež in Marjan Šarec podpisala partnerski sporazum o sodelovanju

Danes popoldne smo bili v prostorih Občine Kamnik priča zanimivemu dogodku, lahko bi rekli pravemu malemu političnemu presenečenju, saj sta nekdanja rivala za županski stol, Marjan Šarec in Dušan Papež oz. Listi Marjana Šarca in Dušana Papeža, podpisali partnerski sporazum o sodelovanju, ki naj bi, kot zagotavljata in obljubljata oba podpisnika, pripomogel k boljšemu medsebojnemu sodelovanj ter lažjemu, hitrejšemu in učinkovitejšemu razreševanju perečih vprašanj občine ter še širši konsenz, kar utegne koristiti ne le občini, ampak predvsem občanom.

Vse kaže, da so po dobrem letu, ki je minilo od lanskih lokalnih volitev, slednjič vendarle pozabljene in odpuščene tudi zadnje medsebojne zamerice in presežena nesoglasja, ki so med programsko in politično sorodni si neodvisni lokalni listi ter med nekdanja rivala za županski stolček Dušana Papeža in Marjana Šarca, še pred nedavnim vnašale precejšnjo mero nepotrebnega medsebojnega nezaupanja, ki bi ga lahko v največji meri pripisali predvsem pomanjkanju neposredne medsebojne komunikacije, kar pa nenazadnje ni nič nenavadnega.

Dobro se namreč še spomnimo, da je bil predvolilni boj trd in oster, da je bilo v njem, kot je to običajno, izrečenih tudi kar nekaj ostrih besed in kritik, ki pa vseeno, to je potrebno omeniti, vseeno niso presegle ravni dobrega okusa in poštenega predvolilnega boja. Kljub temu so bile zamere dovoljšne, da sta, vsak po svoje precej trmasta in nezaupljiva ter politično dokaj nepreračunljiva nekdanja rivala Dušan Papež in Marjan Šarec, potrebovala dobro leto počasnega medsebojnega tipanja, da sta spoznala, da so njuni pogledi na življenje, delo in razvoj občine Kamnik zelo podobni, sorodni, da ne rečemo domala identični ter da ju, vsaj v političnem, če ne celo v osebnem smislu, pravzaprav več stvari druži, kot razdvaja.

sporazum papez sarec 48

Da do tovrstnega sporazuma med ni prišlo že prej bi lahko, razen pomanjkanju neposredne komunikacije med Šarcem in Papežem, bržčas pripisali tudi spretnemu manevriranju nekaterih, z vsemi žavbami politike namazanih in politično preklemansko preračunljivih posameznikov iz vrst lokalne politike, ki so jim, bolj kot dobrobit občanov in občine, pomembni njihovi politični načrti. Zato jim je je razdvojenost obeh neodvisnih list in obeh nekdanjih županskih kandidatov nadvse ustrezala, saj so jo lahko spretno izrabljali tudi v svojo korist, hkrati pa so jo, na različne načine, predvsem pa s podajanjem prilagojenih, bodisi resničnih, bodisi neresničnih informacij eni ali drugi strani, premišljeno in načrtno še dodatno poglabljali. Seveda jim je to uspevalo zgolj toliko časa, dokler nista Dušan Papež in Marjan Šarec, ki jima je bilo najbrž dosti informacij iz druge roke, slednjič le sedla za mizo ter odkrito razkrila vsak svoje karte.

Sporazum se je »kuhal« že nekaj časa

Kot nam je uspelo po drobcih izvedeti iz različnih dobro obveščenih virov, se je znalo na prvih medsebojnih srečanjih oz. tipanjih tudi zaiskriti in srečanja so menda znala biti na trenutke tudi precej glasna, ampak ne za dolgo, saj Dušan Papež in Marjan Šarec očitno premoreta dovolj politične modrosti, da sta uspela zgladiti nejasnosti in nesmiselne nesporazume iz preteklosti in se dogovoriti za sodelovanje, z današnjim podpisom partnerskega sporazuma o sodelovanju, pa sta nedvomno pokazala tudi veliko mero politične zrelosti ter zavzetosti za skupno delovanje v dobrobit občine in občanov.

Po informacijah s katerimi razpolagamo, se je omenjeni sporazum kuhal in pripravljal že kar nekaj časa, vsaj par mesecev, obetaven pa ni zgolj zaradi namena in ciljev, ampak predvsem zaradi tega, ker je sta obe kamniški neodvisni listi s sporazumom poslali tudi jasen signal akterjem kamniške lokalne strankarske politike, da ne pristajata na nesmiselno majhnost in politično omejenost, ki s politično motiviranimi nameni in preračunljivimi političnimi igricami po nepotrebnem hromi in otežuje delo občine, povzroča nepotrebne stroške in greni življenje občanov. Zato lahko podpis partnerskega sporazuma samo pozdravimo.

sporazum papez sarec 12

Kaj prinaša sporazum?

Sporazum sta Dušan Papež in Marjan Šarec podpisala v mali dvorani v pritličju občinske stavbe o prisotnosti večine svojih svetnic in svetnikov, po kratkem formalnem podpisu partnerskega sporazuma o sodelovanju, pa sta Marjan Šarec in Dušana Papež za naš portal povedala:

Marjan Šarec: »Ta dogovor je še ena pot k čim večjemu konsenzu v Občinskem svetu občine Kamnik. Sprva smo sicer razmišljali, ali naj naš dogovor sploh formalno potrdimo, ampak se nam je vseeno zdelo, da napišemo te točke, ki domala takšne, kot jih ima tudi koalicija, skratka delamo za Kamnik in za občane kamniške občine. To pomeni še bolj homogen občinski svet, pri tem pa podpis današnjega sporazuma še ne pomeni, da kdaj ne bomo glasovali tudi različno, denimo ob kaki temi, v kateri se ne bomo strinjali. Verjamem, da bo kdaj še prišlo do takšne situacije, ampak sporazum še ne pomeni, da smo kot roboti. Vendarle pa ta podpis pomeni, da sta naši listi, glede na to, da v zadnjem letu nismo preveč dobro sodelovali, oziroma smo bili kar bolj stroga koalicija-opozicija, da sva z Dušanom zbližala stališča in ugotovila, da bi bilo vendarle dobro sodelovati, ker so določene stvari, ki terjajo širši konsenz, predvsem za Kamnik, ne pa denimo za naju oz. najini listi.«

Dušan Papež: »Pridružujem se besedam Marjana, da je sporazum sklenjen in podpisan predvsem za dobro Kamnika, kamniške občine in občanov, kar že vseskozi poudarjam in mislim, da smo ravno s podpisom današnjega partnerskega sporazuma o sodelovanju dosegli en res velik napredek za Kamnik. Zato, da bomo sodelovali, izmenjevali mnenja in ideje in da bomo, s konkretnim skupnim delom uspeli narediti in izvesti tudi nekaj res dobrega.«

V Listi Dušana Papeža so v izjavi za javnost na svojem profilu družabnega omrežja Facebook tudi zapisali. »V LDP verjamemo, da lahko samo preko vključevanja različno mislečih, povezovanjem znanja in izkušenj, medsebojnim zaupanjem in odgovornim delom ustvarjamo ljudem in gospodarstvu prijazno občino. V lokalno politiko nismo vstopili, da bi se delili na opozicijo in koalicijo, temveč da bi preko programskega sodelovanja delali z vsemi, ne glede na njihovo politično prepričanje. Kot največja opozicijska skupina ne »nagajamo«, kar so nekateri mogoče od nas pričakovali, temveč zagovarjamo široko razpravo, ki temelji na argumentih. Podpremo dobre predloge, a znamo tudi argumentirano nasprotovati predlogom, za katere smo mnenja, da niso dobri ali dovolj premišljeni.

Našo odprtost za sodelovanje izkazujemo tudi z današnjim podpisom Partnerskega sporazuma z vodilno stranko v občinskem svetu občine Kamnik, Listo Marjana Šarca. Namen podpisa sporazuma je preko partnerskega in enakopravnega sodelovanja omogočiti čim širšo razpravo in širok konsenz pri obravnavi in sprejemanju vsebin pomembnih za družbeni, gospodarski in okoljski razvoj naše občine.«, Lista Marjana Šarca, pa se na podpis sporazuma zaenkrat še ni odzvala s kakim javnim sporočilom.

sporazum papez sarec 44

Kaj bo rekla koalicijska partnerica NSi?

Partnerski sporazum o sodelovanju med listama LDP in LMŠ je nedvomno obetaven, utegne pa biti morda tudi nekoliko problematičen, saj še ni povsem jasno kako se bo na podpis sporazuma odzvala županova koalicijska partnerica NSi, s katero je župan podpisal koalicijski sporazum pred natanko letom dni. Z današnjim podpisom sporazuma z LDP, je NSi domala povsem razorožil, bržčas pa tudi vsaj malce prestrašil, saj muhaste, dostikrat pa tudi politično izsiljevane ter na različne načine pogojevane podpore NSi v bistvu ne potrebuje več.

Spričo tega smo za komentar današnjega sporazuma zaprosili tudi Mateja Tonina, predsednika lokalnega odbora NSi Kamnik, ki je v odgovoru diplomatsko zapisal: “V NSi podpiramo vsakršno obliko sodelovanja med političnimi strankami. Več kot se pogovarjamo, manj je težav in napetosti. Podpis sporazuma ni v nasprotju s koalicijsko pogodbo, saj v 4. točki piše: “Da bi dosegli čim širše soglasje in enotnost pri rešitvah za občino Kamnik, bomo z opozicijskimi strankami oblikovali partnerstvo za napredek občine Kamnik. Sodelovanje bo temeljilo na enakopravni udeležbi opozicijskih predstavnikov pri usklajevanju pomembnejših rešitev pred formalno obravnavo aktov na sejah občinskega sveta.”, je pa res, da s strani Liste Marjana Šarca o tem nismo bili obveščeni, čeprav 6. točka pravi: “Koalicijska partnerja si prizadevata za usklajeno delovanje tudi pri zadevah, ki niso predmet koalicijske pogodbe.”

Odgovor Mateja Tonina je sicer, po pričakovanjih, res precej diplomatski, dasiravno je med vrsticami moč zaznati tudi nekaj presenečenja in morda tudi malenkostnega razočaranja, ker o vsem skupaj niso bili seznanjeni, ampak na prave ter dolgoročne odzive bo najbrž treba vsaj nekaj časa počakati. V vsakem primeru se je položaj NSi z današnjim dnem precej poslabšal, saj bodo, še posebej glede na to, da v Svetu občine Kamnik domala ni več opozicije, mnogo težje uveljavljali svoj prav in morebitne zahteve.

Sv. Martin, zavetnik občinskih političnih »porok«

Nadvse zanimiv in tudi zabaven je podatek, da je župan Marjan Šarec koalicijski sporazum z NSi podpisal pred natanko letom dni, iz česar bi se dalo sklepati da župan, za razliko od svojega predhodnika, praznik svetega Martina raje proslavlja s svinčnikom kot s kozarcem v roki.

Martinovanjske politične poroke so na občini postale skorajda že tradicija, zato ob podpisu sporazuma ni manjkalo ugibanj in šal na račun tega, kdo bo nova županova politična partnerica ob prihodnjem Martinovanju. Da pa županu ne bo kdo slučajno očital politične poligamije naj dodamo, da tokratni sporazum ni bil podpisan v poročni dvorani, kot koalicijski, ampak v dvorani v pritličju, tako da bi novemu političnemu partnerstvu ne mogli reči politična poroka, ampak kvečjemu registracija partnerske skupnosti. Kako močno in zdravo dete se utegne poviti iz te zveze bo bržčas moč videti že kaj kmalu, morda že na novembrski seji Sveta občine Kamnik.

sporazum papez sarec 38

PARTNERSKI SPORAZUM ZA NAPREDEK OBČINE KAMNIK

Partnerski sporazum Liste Marjana Šarca – Naprej Kamnik in Liste Dušana Papeža o sodelovanju pri usklajevanju, sprejemanju in izvajanju ključnih programskih rešitev v občini Kamnik, ki prinašajo napredek.

I. Uvod
Podlaga za podpis Partnerskega sporazuma za napredek občine Kamnik je v Koalicijski pogodbi Za Kamnik 2014-2018, točka IV. Partnerstvo za napredek občine Kamnik, ki sta jo novembra 2014 podpisali Lista Marjana Šarca – Naprej Kamnik in Nova Slovenija – krščanski demokrati, občinski odbor Kamnik.

II. Namen
Namen Partnerskega sporazuma je oblikovati partnerstvo za napredek občine Kamnik med največjo pozicijsko listo v občinskem svetu, Listo Marjana Šarca – Naprej Kamnik (v nadaljevanju LMŠ) in največjo opozicijsko listo v občinskem svetu, Listo Dušana Papeža (v nadaljevanju LDP).

III. Cilj
Cilj sporazuma med LMŠ in LDP je preko partnerskega in enakopravnega sodelovanja omogočiti čim širšo razpravo in širok konsenz pri obravnavi in sprejemanju pomembnejših programskih predlogov za razvoj občine Kamnik ter udeležbe predstavnikov LDP pri usklajevanju pomembnejših rešitev pred formalno obravnavo aktov na sejah občinskega sveta.

IV. Prioritetna razvojna področja
LMŠ in LDP tudi ugotavljata, da so njune programske usmeritve na področju razvoja občine Kamnik tako sorodne, da je smiselno partnersko sodelovanje obeh list tudi na konkretnih področjih v obliki izmenjave idej in predlogov, njihovega usklajevanja ter nato podpore in sodelovanje pri izvajanju.

Programska področja sodelovanja med listama so:
– Turizem kot glavna gospodarska panoga;
– Velika planina in dolina Kamniške Bistrice;
– Podjetništvo, skrb za čisto pitno vodo in lokalno kmetijstvo;
– Športni programi in infrastruktura;
– Mladina in otroci;
– Socialno podjetništvo in zadružništvo.

V. Sodelovanje
LMŠ se zaveže, da se bo o vsakem predlogu občinske uprave, ki se navezuje na področja navedena v IV. poglavju, posvetovala tudi s predstavniki LDP, še preden bo predlog šel v proceduro sprejemanja na občinskem svetu, kar vključuje tudi proračun in rebalans proračuna občine Kamnik.

Predstavitev in usklajevanje predlogov bo praviloma potekalo preko elektronske korespondence, pred vsakokratno določitvijo dnevnega reda za sejo občinskega sveta.

V kolikor partnerja ocenita, da bosta dogovor lažje dosegla preko srečanja predstavnikov, se za to tudi dogovorita.

Župan lahko za posamezno razvojno področje iz tega Partnerskega sporazuma pooblasti katerega od občinskih svetnikov, da ga koordinira po pooblastilu župana, ali začasno zadolži/zaposli osebo v kabinetu župana za usklajevanje katerega od področji ali več njih.

VI. Končne določbe
Listi se lahko dogovorita tudi o organizaciji skupnih akcij in družabnih dogodkov.

Podpisnici se strinjata, da sporazum nima vloge koalicijske pogodbe in je odprt za vse svetniške skupine in stranke v občinskem svetu.

Kamnik, 11.11.2015

Predsednik Liste Marjana Šarca – Naprej Kamnik, Marjan Šarec

Predsednik Liste Dušana Papeža – LDP, Dušan Papež

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve