Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / O ustreznejšem imenu kamniške knjižnice bodo jutri razpravljali tudi v Komendi

O ustreznejšem imenu kamniške knjižnice bodo jutri razpravljali tudi v Komendi

O ustreznem poimenovanju kamniške knjižnice, katere trenutno ime že lep čas buri duhove in povzroča razkol med občani občin Kamnik in Komenda, bodo na jutrišnji seji Občinskega sveta Občine Komenda, ponovno razpravljali tudi tamkajšnji svetniki in svetnice.

Kamniški svetniki in svetnice so o preimenovanju knjižnice, ki še vedno buri strasti in razvnema razprave, v prvi obravnavi razpravljali že prejšnji mesec in s sprejemom sklepa, da se knjižnica poimenuje z nevtralnim imenom Mestna knjižnica Kamnik – Komenda, slednjič le odprli tudi možnost za javno razpravo, občanom pa, za razliko od pomladi, ko je bila knjižnica preimenovana na politično sporen oz. vsiljen način, slednjič vendarle omogočili, da posredujejo tudi svoje predloge. Omenjeno ime je namreč, kot je navedeno v obrazložitvi, zgolj neobvezujoč predlog, ki ga je možno spremeniti na predlog občinske uprave, ali s sprejetjem ustreznega amandmaja.

Svetnice in svetniki Občine Komenda, ki je bila nekdaj del kamniške občine, so se, kot dediči nekdanjega skupnega premoženja obeh občin, ob vsem skupaj znašli v precej zoprnem položaju, saj se morajo nehote ukvarjati z medijsko precej razvpito godljo, v katero jih je potunkali kamniški kolegi, ki so spomladi nasedli premeteno izvedenemu manevru tamkajšnje NSi in njenih lobijev. Le-ti so uspeli pod mizo, in brez kakršne koli poprejšnje javne razprave, na sporen ter na politično motiviran oz. vsiljen način izpeljati preimenovanje knjižnice, ki je postalo jabolko spora, predmet protestov in številnih razprav.

Če je bila do sedaj Komenda nekako na obrobju vsega dogajanja, pa se utegne z jutrišnjo sejo vse skupaj precej spremeniti. Komendski svetniki se namreč, spričo kamniških zdrah, nahajajo med Scilo in Karibdo oz. v precej nezavidljivem položaju, saj se bodo, ne glede na to kakšno odločitev sprejmejo, bržkone znašli v zoprnem primežu posledic svoje odločitve. Če sledijo zgledu večine kamniških kolegov, ki so spoznali spomladansko zmoto in prejšnji mesec odprli možnost javne razprave in poimenovanja z nikogar motečim nevtralnim imenom, se utegne po njih, podobno kot po kamniških kolegih, zliti strupena nevihta desnih medijev. Če pa se odločijo, da zavrnejo možnost javne razprave in posredovanja predlogov za poimenovanje knjižnice z nevtralnim imenom, pa se utegnejo soočiti z burnim odporom tistih svojih občanov, ki poimenovanju knjižnice po Francetu Balantiču, pesniku in sodelavcu okupatorja, odločno nasprotujejo, kar bi celo stvar privedlo na začetek, le s to razliko, da bi se v ostrem navzkrižnem ognju mnenj in protestov, kot se je to spomladi zgodilo v Kamniku, zdaj znašla Komenda.

Glede na to, da je pretežen del komendskega občinskega sveta, podobno kot v Kamniku, sestavljen iz članov nestrankarskih list, bi lahko sklepali, da imajo tudi občani Komende že poln kufr raznovrstnih političnih spletk in intrig, ki zgolj tratijo čas, razdvajajo ljudi in povzročajo spore, običajno zgolj s tem namenom, da kak lokalni politični povzpetnik pridobi svojih pet minut slave in kako politično točko. Spričo tega bi bilo pričakovati, da tudi v Komendi večina svetnikov in svetnic v prvem branju potrdi predlagan predlog in omogoči poimenovanje knjižnice z nevtralnim imenom, kar bi enkrat in za vselej pomirilo tudi razvnete strasti. Konec koncev gre le za prvo obravnavo, ki s sprejetjem predloga omogoča tudi podajanje zbiranje predlogov, komendski občinski svetniki pa najbrž niso tako politično vzvišeni, da bi svojim občanom možnost demokratičnega udejstvovanja pri izbiri imena knjižnice odrekli, četudi je bilo iz krogov blizu kamniške NSi v zadnjem času že večkrat moč slišati, da to v Komendi zagotovo ne bo šlo skozi. Prepričani smo, da so Komendčani dovolj ponosni in preudarni, da znajo svoje odločitve sprejemati tudi brez diktata in sugestij iz »kamniškega kloštra«, nenazadnje pa ne gre pozabiti, da naj bi poimenovanje Mestna knjižnica Kamnik-Komenda predlagala prav komenška občinska uprava.

Ob tem bi lahko rekli, da gre pri predlogu imena Mestna knjižnica Kamnik-Komenda za posrečen predlog nevtralnega oz. povezovalnega imena, ki je lahko, če upoštevamo, da so težnje po ukinjanju manjših občin vse močnejše, celo nekoliko vizionarsko. Utegne se namreč zgoditi, da bomo Kamničani in Komendčani že čez nekaj let, kot nekdaj, znova pod streho skupne občine.