Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Je gradnja vodovodnega omrežja v Tuhinjski dolini pravzaprav podlaga za privatizacijo tuhinjskih vaških vodovodov?

Je gradnja vodovodnega omrežja v Tuhinjski dolini pravzaprav podlaga za privatizacijo tuhinjskih vaških vodovodov?

Svetnik Brane GOLUBOVIĆ (Lista Dušana Papeža), ki je kot poslanec Državnega zbora vložil pobudo za vpis pravice od vode v ustavo, hkrati pa že lep čas deluje kot aktivist zoper privatizacijo vode in vodnih virov, je občinski upravi Občine Kamnik zastavil zanimivo svetniško vprašanje, ki se nanaša t.i. samooskrbne vaške vodovode. Le-te so, največkrat s prostovoljnim delom in lastnimi sredstvi, zgradili krajani, ki za te vodovode tudi skrbijo. Občina na upravljalce vaških vodovodov, sklicujoč se na veljavno zakonodajo, že dlje časa pritiska, da bi jih prepustili v upravljanje koncesionarju, vendar se posamezne vaške skupnosti temu na vse kriplje upirajo, oziroma, kot navajajo na Občini Kamnik, so predloge Občine odločno oz. celo grobo zavrnili, kar je najbrž povsem razumljivo.

Z izgradnjo novega vodovodnega sistema v Tuhinjski dolini, ki se gradi hkrati s kanalizacijo, pa izgleda hoče Občina Kamnik vaščane, ki se oskrbujejo z vodo prek vaških vodovodov, prisiliti, da se priklopijo na občinski vodovod, saj je to povsod tam, kjer je javni vodovod  zgrajen, po občinskem odloku obvezno. To občanom odreka pravico in možnosti samooskrbe z vodo, hkrati pa bržkone predstavlja tudi zaskrbljujočo podlago za morebitno kasnejšo privatizacijo oskrbe z vodo. Vse skupaj lahko razumemo tudi v smislu, da bodo vaški vodovodi, kot skupna lastnina vaščanov, pod prisilo zakonodaje in občine najprej nacionalizirani, nato pa predani v upravljanje zasebni družbi, ki bo z vodo in vodooskrbo, na račun vaščanov, ki so vodovodno omrežje zgradili, kovali dobiček.

brane golubovic

Svetnik Brane Golubovič (Lista Dušana Papeža)

Vprašanje svetnika Braneta Goluboviča (LDS):

Lastna oskrba prebivalcev s pitno vodo se lahko izvaja na območju poselitve, kjer se oskrba s pitno vodo ne zagotavlja v okviru storitev javne službe. Tako vaški vodovodi oskrbujejo z vodo, kar nekaj prebivalcev v Tuhinjski dolini. Zakonodaja jih imenuje zasebni vodovodi, v LDP jih vidimo kot samooskrbne vodovode v lasti krajanov. Gre za model, ki onemogoča kakršnokoli privatizacijo vodooskrbe v neki vasi ali kraju. V zadnjem času, ko poteka gradnja primarnega vodovoda skozi Tuhinjsko dolino do Šmartnega, pa se je na našo svetniško skupino obrnilo kar nekaj posameznikov, ki jih zanima, kaj pomeni gradnja za status vaških vodovodov.

V ta namen nas zanima:

 • Kje vse po občini se vodooskrba vrši preko zasebnih/vaških vodoovodov, koliko vaških vodovodov je v občini Kamnik in koliko prebivalcev oskrbujejo s pitno vodo?
 • Ali bo Občina zahtevala, da se vaški vodovodi priključijo na javni primarni vod, ki gre skozi Tuhinjski dolino in s tem na javni vodovod?
 • Ali obstaja predpis (zakon ali mogoče Pravilnik o oskrbi s pitno vodo), ki bi kakorkoli pogojeval priključitve zasebnih/vaških vodovodov na občinski vodovodni sistem?
 • Kdo izvaja meritve kakovosti pitne vode, kako pogost in kje so objavljeni rezultati na vaških vodovodih ter kakšni so rezultati teh meritev?
 • Ali občina skupaj s predstavniki vaških vodovodov išče rešitev, da se uredi status le teh, na primer v obliki vodne zadruge, ki je v lasti krajanov in sodeluje z občino ali priključitev le teh izvajalcu javne gospodarske službe?
 • Predlagamo, da Občina Kamnik organizira posvet z upravljavci vaških vodovodov s ciljem iskanja najbolj optimalnega modela upravljanja teh vodovodov.

Odgovor občinske uprave je pripravil Franc RESNIK, svetovalec za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

 1. Iz zasebnih/vaških vodovodov se v občini Kamnik oskrbuje cca 20 % prebivalcev. Po 8. čl. Uredbe o oskrbi s pitno vodo (Uradni list RS, št. 88/2012) je med drugim zahtevano, da mora biti območje poselitve s 50 ali več prebivalci opremljeno z javnim vodovodom. V občini Kamnik imamo evidentiranih 16 zasebnih/vaških vodovodov, kjer je prebivalcev več kot 50.

Ti vodovodni sistemi so:

 1. Šmartno–Buč,
 2. Buč,
 3. Sovinja peč–Rožično,
 4. Markovo–Vir–Podhruška,
 5. Srednja vas,
 6. Snovik–Pirševo,
 7. Zgornji Tuhinj,
 8. Laze,
 9. Češnjice,
 10. Golice,
 11. Okrog,
 12. Cirkuše,
 13. Krivčevo–Podstudenec,
 14. Stolnik,
 15. Hruševka,
 16. Rakitovec.

Za manjše in posamezne vodovode občina ne vodi evidence.

 1. Glede na 49. čl. Odloka o oskrbi s pitno vodo v občini Kamnik (Uradni list RS, št. 55/2009) je priključitev na javni vodovod obvezna, kar velja tudi za vaške vodovode v Tuhinjski dolini v območju javnega primarnega voda.
 1. Po 49. čl. Odloka o oskrbi s pitno vodo v občini Kamnik (Uradni list RS, št. 55/2009) je priključitev objektov na javni vodovod obvezna na celotnem območju občine Kamnik, kjer je javni vodovod že zgrajen, se gradi ali rekonstruira. Po 1. odstavku 31. čl. Uredbe o oskrbi s pitno vodo (Uradni list RS, št. 88/2012) bi morale občine do 31. 12. 2015 zagotoviti ustrezno opremljenost (ki zajema tudi zagotovitev javnega vodovoda). Četrti odstavek istega člena pa dopušča lastno oskrbo s pitno vodo še naprej, dokler občina ne zagotovi opremljenosti z javnim vodovodom.
 2. Za prej navedenih 16 vaških vodovodov, kjer je občina dolžna vzpostaviti javno službo za oskrbo s pitno vodo, po letnih naročilih občine Kamnik izvaja spremljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Prvomajska ulica 1, Maribor, Center za okolje in zdravje – oddelek za okolje in zdravje Kranj, Gosposvetska ulica 12 (pred reorganizacijo je bil to Zavod za zdravstveno varstvo Kranj). Vzorčenje in analize potekajo po vnaprej pripravljenem programu trikrat letno. Ob odkritju neustreznosti pitne vode laboratorij takoj po telefonu obvesti odgovorno osebo vaškega vodovoda, ki mora nemudoma izpolniti predpisane ukrepe. Pisne rezultate analiz občina Kamnik pošilja odgovornim osebam vaških vodovodov. Od leta 2010 so vse analize objavljene tudi na spletni strani občine Kamnik na povezavi: Aktualno – Analize in poročila o pitni vodi v vaških vodovodih. Rezultati so tam tudi razvidni.
 3. Trenutno veljavna zakonodaja ne predvideva ustanavljanja zadrug za izvajanje obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo. Občina Kamnik se je do leta 2012 intenzivno srečevala s predstavniki vaških vodovodov, da bi našli primerno rešitev v okviru zakonodaje. Na žalost so bili poskusi uveljavitve javnih vodovodov na teh območjih neuspešni, še slabše – uporabniki oziroma lastniki so predloge predstavnikov občine marsikje tudi grobo zavrnili. Kljub temu je občina uspela vzpostaviti javni vodovod v Porebru, Hribu, v delu Studenc, na sistemu Vranja Peč–Velika Lašna, na Gozdu in v Črni.
 4. Zakonodajni okvir za izvajanje obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo je povsem jasen. Koncesionirana javna služba »oskrba s pitno vodo« velja na območju celotne občine Kamnik, kar določa tudi Odlok o pogojih, postopkih in merilih za podelitev koncesije za opravljanje gospodarske javne službe »oskrba s pitno vodo« (Uradni list RS, št. 96/1999, 21/2003, 112/2004, 121/2004, 58/2007). Občina Kamnik se z upravljavci vaških vodovodov lahko posvetuje le v okviru trenutno veljavne zakonodaje.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve