Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Varstvo pred invazivnimi turejednimi rastlinskimi vrstami na obrežju Kamniške Bistrice

Varstvo pred invazivnimi turejednimi rastlinskimi vrstami na obrežju Kamniške Bistrice

Brane Golubović, občinski svetnik Liste Dušana Papeža, je občinski upravi Občine Kamnik zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na varstvo pred širjenjem invazivnih tujerodnih vrst ob sprehajalnih poteh na obrežju Kamniške Bistrice.

Brane Golubović – Lista Dušana Papeža

Brane GOLUBOVIĆ – LDP: Glede na popularnost sprehajalne in kolesarske poti ob Kamniški Bistrici je pohvalno, da jo je občina uredila še proti Volčjemu potoku v smeri igrišča Virtusa.

Rad pa bi opozorili, da so ob izvajanju del ob poti nastale večje odprte površine, ki so bile doslej porasle z grmovno in drevesno vegetacijo. Kot pa je znano, se v odprtih prostorih, predvsem ob vodi zelo hitro naselijo invazivne tujerodne vrste rastlin, zato pristojnim na Občini Kamnik predlagam, da se takoj, ko bo to mogoče (zgodaj spomladi), opravi zasaditev teh območji z avtohtonimi grmovnimi vrstami, ki običajno uspevajo ob vodi. Tako bomo preprečili razraščanje tujerodnih vrst, ki spreminjajo obvodne ekosisteme, hkrati pa v primeru naselitve npr. dresnika pomenijo grožnjo za stabilnost rečnih brežin.

Odgovor je v imenu občinske uprave pripravila Alenka BABNIK, višja svetovalka za urejanje prostora:
Pri gradnji kolesarske poti na odseku do Qlandije smo počistili del območja ob gozdnem robu, ki je bil zaraščen z grmovno vegetacijo. Prevladovali sta predvsem robida in leska. V brežino Kamniške Bistrice z gradnjo nismo posegali, zato tudi obrežne vegetacije na tem delu nismo čistili. Na očiščenem gozdnem robu bodo robida in druge grmovnice spomladi hitro odgnale, zato zaenkrat novih zasaditev ne predvidevamo.

Zavedamo se, da razraščanje invazivnih rastlin ob vodotokih predstavlja velik problem, zato v sklopu vzdrževanja zelenih površin ob obstoječi kolesarski poti zatiramo tudi invazivne rastline. Stanje na terenu bomo spremljali in v primeru, da se bodo na terenu pojavili poganjki invazivnih rastlin, tudi ustrezno ukrepali.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve